Jak připravit skvělou kávu v pohodlí domova - Část 1 - Příprava tlakem - espresso a moka




Přestože je káva součástí mnoha domácností, v řadě z nich najdeme kávu instantní, z kapslí či různé nádoby na přípravu kávy, na které se jen práší. Problémem je často nedostatek informací o tom, jak správně kávu připravit, či jaký způsob přípravy si zvolit - každý má totiž jinou představu o chuti kávy, kterou právě její příprava zásadně ovlivňuje. Špatně provedená příprava potom může ze skvělé kávy udělat lehce obarvenou vodu či hořkou připáleninu. Proto jsme pro Vás připravili krátkého průvodce těmi nejběžnějšími způsoby přípravy kávy.


Příprava tlakem


Příprava tlakem je způsob, který řadu lidí osloví svým spojením s klasickým espressem z kaváren, ale také odradí, pokud se bavíme o domácí přípravě. Příprava dobrého espressa tlakem však není v domácích podmínkách neproveditelná. Tlak nám u přípravy kávy zajistí dvě základní vlastnosti, které jsou pro tuto přípravu specifické - rychlou extrakci a intenzivní chuť. Tyto dvě vlastnosti zásadně mění chuť každé konkrétní kávy a jejich úpravou můžeme hledat specifickou chuť, která je pro nás nejlepší.


1. Espresso



Espresso kávovarů nalezneme na trhu obrovské množství. Asi nejběžnější rozdělení je na automatické, polo-automatické a ty na kapsle. Kávovar na kapsle nedoporučujeme - důvodem je velice malá kontrola nad výsledkem, velké množství odpadu kolem balení jednotlivých kapslí, závislost na konkrétní značce a vysoká cena - tyto kávovary jsou sice velice levné, ale jednotlivé kapsle vyjdou často až na trojnásobek ceny, v poměru s kupovanou mletou kávou podobné kvality. Vždy pamatujte, že v jedné kapsli je často jen 5-7g kávy.


Pro koho se hodí?

Pro ty, co mají rádi mléčné kávy jako cappuccino či caffe latte, ty, kteří hledají rychlou dávku kofeinu, nebo ty co mají rádi intenzivní a bohatou chuť kávy, kterou můžeme dále ředit horkou vodou (americano/lungo). I když se dá intenzivnější káva vytvořit i jinak, takovou intenzitu, abychom dostali tolik chuti do malého espressa či do velkého latte, jiným způsobem nedosáhnete.


Na co si dát pozor? Cena, mletí, učení.

Nejprve si dejte pozor na cenu. Ikdyž existují levné kávovary na espresso (například doporučujeme De'Longhi EC 685, který pravděpodobně nejlepší ve své cenové kategorii), tyto levné kávovary nedosáhnou tak vysokého tlaku, abychom dosáhli kávy, jakou známe z kaváren. Pokud chcete něco blíže klasickému kavárenskému espressu, připravte si něco kolem 15 000,- Kč a zkuste něco jako Sage BES875BKS, který je skvělou volbou pro domácí espresso s limitovaných rozpočtem. Pokud chcete i funkce jako Latte či cappuccino, připravte si o něco víc a podívejte se na kávovary plně automatické. U plně automatických kávovarů však čekejte limity v možnostech přípravy, káva je z nich většinou trochu více hořká.


Pokud máte v plánu investovat do kávovaru na espresso, mějte na mysli, že budete potřebovat i dobrý mlýnek. Pokud Vám záleží na chuti, káva by ideálně vždy měla do kávovaru být namletá čerstvá. Pokud nechcete investovat příliš, doporučujeme ruční mlýnky, které již v hranici do 1000,- Kč mohou zaručit kvalitní mletí, ovšem připravte se na poměrně zdlouhavé mletí, zvláště pokud děláte kávy víc. V případě elektrických mlýnků je lepší investovat do dražších v hranici kolem 3 tisíc a výše a s mlecími kameny. Mlýnky s tříštivými noži jsou dostačující na překapávač, french press či třeba moka konvičku, kde mletí nemusí být konsistenční a není potřeba moc rozlišovat jemnost již jemného mletí. U kvalitního espressa je ale kvalita mletí zásadní a je třeba zde rozlišovat velice malé niance v mletí. Proto je také u mlýnku třeba si také pohlídat jak kávu mele, zatímco některé melou od velice hrubého mletí na french press po jemné na espresso, jiné mohou být určené jen na jemné mletí na espresso.


Další poměrně důležitou věcí při přípravě je teplota. Přestože kávovary s nastavitelnou teplotou jsou většinou velice drahé, i některé levnější poloautomatické tuto funkci mají, i když je nastavení třeba jen o stupeň či dva. Teplota nám stejně jako mletí ovlivní chuť kávy, takže pokud se chcete kávě věnovat naplno a v budoucnu přejít na profesionální přípravu, možnost nastavení teploty u kávovaru je funkce, kterou byste mohli chtít zvážit.


Poslední věc při výběru ke zvážení jsou kávovary, které mají, či jsou kompatibilní se sítky s dvojitým dnem (pressurised cup). Při přípravě espressa je délka extrakce a tlak zásadní, nejen k chuti ale i při tvorbě správné cremy. Každá káva vyžaduje trochu jiné mletí a tlak pro dobrou extrakci, a proto je při přípravě důležité najít "to správné" mletí (jak jsme již zmiňovali, u dobrých mlýnků na espresso lze běžně nastavit až 20 stupňů jemnosti již jemného mletí), abychom dosáhli ideálního tlaku (některé kávovary mají i zabudovaný tlakoměr pro lepší orientaci, jinak se orientujeme podle toho, za jak dlouho množství vody na espresso sítem proteče - ideálně hledáme něco mezi 20 a 30 vteřinami). Síta s dvojitým dnem nám vhodný tlak dotvoří, i když není káva ideálně namletá - výsledek není úplně 100%, ale pokud nechcete investovat příliš mnoho času do ladění mletí a zkoušení, tak je toto řešení ideální a káva Vám téměř vždy vyjde dobrá.


Další věc k zapamatování je, že kávovar je třeba čistit a udržovat a před přípravou je vždy vhodné mít silnostěnné šálky na espresso, které, stejně jako kávovar musíme nechat předehřát, tak, aby káva po přípravě rychle nezchladla průtokem či o stěny šálku. Čím rychleji nám káva proteče, tím bude lehce kyselejší a naopak.


2. Moka konvička


Nechcete utrácet tisíce za kávovar, ale přesto chcete dobrou, silnou kávu podobnou espresu? Moka konvička je pro Vás asi to správné řešení. Moka funguje na principu třech komor. Ve spodní části konvičky se vaří voda, tu postupně rostoucí tlak tvořený hromadící se párou tlačí nahoru skrz kávu do vrchní části.




Pro koho se hodí?

Moka je příprava, která je relativně rychlá a nevyžaduje až tak přesné mletí, ani extra zkušenost. Je skvělá pro ty, kteří nechtějí do přípravy přiliš investovat, ale nespokojí se s jemnou chutí velkého a slabšího šálku kávy. Pokud ale hledáte chuť klasického silného espressa, moka konvička Vás asi úplně neuspokojí.


Není toho moc, co u konvičky řešit. Ale zde je pár typů:

1. Materiál - konvičky jsou obojí hliníkové a nerezové. Hliníkové se často používají díky lepším vlastnostem hliníku jako vodiče tepla. Hliníkové konvičky jsou lehké, ale dost se opotřebují a špiní a proto je třeba je udržovat. Hlavní ale je, že hliníkové také nefungují na indukci! Pokud nemají nerezový spodek, s čímž se také můžeme setkat.


2. Velikost - Konvičky se dělají jak velice malé, tak i velké. Zde je potřeba se ptát, kolik a jak silnou kávu budete chtít vařit. Vždy pamatujte, že je třeba počítat spíše se silnou kávou a malým množstvím vody. Pokud hodláte vařit jedno velké "americano", tak si spíše kupte malou konvičku a kávu dolijte horkou vodou, než abyste si kupovali velkou moka konvičku. Velká konvička má totiž dost velké síto, které je vždy dobré naplnit. Takže na relativně velké množství vody z velké konvičky byste měli přidat velké množství kávy, která potom bude velice silná. Velká plná konvička je tedy na množství kávy v ekvivalentu 4 a více šálků.


3. Příprava - u moka konvičky dost záleží na vhodném poměru káva/voda, kávě a mletí. Lze z ní tak vytvořit jak velice dobrou kávu, tak i dost hrozný patok. Vždy se snažte naplnit sítko kávou, raději než ho nechat poloprázdné. Voda by potom měla být dosahovat výšky těstě pod ochranný ventil. Mletí si vyzkoušejte podle chuti, jemné vytvoří silnější a výraznější kávu, hrubé potom jemnější a méně silnou. Kávovar sundejte z plotny jakmile káva začne syčet a dovaří, jinak kávu přepálíte. Pokud nemáte rádi příliš hořké a připálené espresso, naplňte konvičku již horkou vodou, což umožní rychlejší extrakci a sníží riziko přepálení kávy. Rychlost průtoku by měla být taková, že káva se bude připomínat sirupovitou strukturu při vytékání, čehož dosáhnete nižším až středním plamenem plotny. Pokud káva bude protékat příliš rychle, teplotu snižte a opačně. Každopádně i tímto lze ovlivňovat chuť - pokud chete kávu kyselejší a jemnější, rychlejší průtok není na škodu. Vždy počítejte s tím, že káva z moky bude pravděpodobně chutnat trošku hořce/připáleně, oproti například filtraci.





33 zobrazení
SCC_Logo_Horizontal_edited.png

Partner

  • YouTube
  • Facebook

Přihlášení k newsletteru

Kliknutím na "Přihlásit se souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů, které najdete