STAMP1.png

Přetváříme každodenní domácí kávu

Žijeme ve světě, kdy je kvalitní a udržitelná káva žádanější než kdy jindy. Přesto není dostupná všem, a to především díky vysoké ceně a limitované nabídce mezi obchody. To jsme se rozhodli to změnit a vytvořili Elements. Kávu založenou na lepší dostupnosti a tom, o čem bývala v jejich začátcích - kvalitě, přírodě a lidech kolem ní.

NAŠE MISE

Chceme se stát advokátem pro kvalitní, etickou a udržitelnou kávu v ČR a zajistit to, že každý bude mít možnost přispět ke změně v kávovém průmyslu, který směřuje k environmentální a sociální krizi.

Elementy naší kávy

Udržitelnost a

ekologie

 

Vždy budeme pracovat na tom, abychom společně přispívali k ekologickým řešením - od designu balení, kávu až po odpad, který tvoříme.

Komunita kolem

nás

 

Lidé, kterým můžeme ovlivnit život budou vždy naší prioritou - od podpory farmářů, lidí se sociálním znevýhodněním či dalších, kteří s námi budou spojeni.

Povědomí a naši zákazníci

Abychom mohli fungovat, musí pro nás být Vaše spokojenost prioritou. Jsme vázaní neustálou zpětnou vazbu, maximální péčí o kvalitu a šířením informací o udržitelnosti kávy a jejích sociálních a ekologických problémech.

EKOLOGIČTĚJŠÍ BALENÍ

Proč Bio?

Káva v bio kvalitě podporuje pěstování kávy tradičním způsobem, který má několik výhod: Eliminaci agrochemikálií, které mohou kontaminovat půdu a vodu; používání tradičních organických hnojiv; nižší znečištění; či udržitelnost půdy díky její zvýšené tvorbě a konzervaci. Podpora tradičního pěstování také napomáhá konzervaci lesů díky dalšímu důvodu pro jejich ekonomické využití.

icon adj 1.png
icon adj 3.png

Proč podporovat komunitní pěstitele?

Pěstování organické kávy tradičním způsobem vyžaduje vyšší náklady na práci a péči o rostliny. Aby mohli farmáři přejít na organické pěstování potřebují tréning, pokrýt vyšší náklady na eliminaci škůdců a plevelu, prostřihávání stromů, či přípravu domácích hnojiv. Pro pokrytí nákladů potřebují vyšší výkupní cenu (okolo 20%), pro kterou potřebují přístup k rozvinutým trhům, kde je vyšší poptávka. K tomu jim pomáhají sdružení. Díky vyšším cenám za extra práci a spolupráci se sdruženími mají farmáři nejen více peněz na základní potřeby jako oblečení, ale mohou také získat přístup k půjčkám, lepšímu bydlení, zdravotnictví či infrastruktuře k efektivnějšímu zemědělství.

icon adj 3.png

Proč chráněná dílna?

Naše káva je ručně balena v chráněné dílně a pražírně Fair & Bio v Kostelci nad Labem, která spolupracuje s lidmi s mentálním a fyzickým handicapem s neuvěřitelnými životními příběhy. Naše obaly a materiály jsou uzpůsobeny tak, aby umožňovaly co nejbezpečnější a nejvhodnější práci pro tuto chráněnou dílnu. Práce zde znamená seberealizaci, mezilidské kontakty, vzdělání a zlepšení dovedností. 

icon adj 4.png

Proč naše balení?

 

Konvenční obaly na kávu jsou ekologicky problematické. Aby vydržela káva čerstvá, musí obal co nejvíce zamezit přístupu světla a kyslíku a zároveň umožnit únik oxidu uhličitého, který káva uvolňuje. Káva se proto často balí do obalu z různých vrstev: plastů, hliníku, papíru, či bio plastů. Přesto, že je u obalů čím dál větší důraz na jejich udržitelnost a obaly jsou dnes už značeny jako plně rozložitelné či recyklovatelné, v praxi je jejich zpracování problém. Různé vrstvy musí být pro recyklaci odděleny, což je v mnohých případech nemožné. Naše balení jsme se proto rozhodli udělat z dvou vrstev: kartonu, který je jak recyklovatelný, tak rozložitelný na skládce a bio plastu, certifikovaného pro domácí kompostování. Obal, proto ale bohužel není vhodný pro dlouhodobé uchování, a proto se k Vám kávu snažíme dostat co nejrychleji po upražení a balení.