Jak připravit skvělou kávu v pohodlí domova - Část 2 - Příprava filtrací a louhováním


1. Příprava louhováním


Metoda louhováním (či máčením), je nejstarší metodou přípravy kávy. Jednoduše jde o smíchání kávy s horkou vodou a následné separování kávové sedliny. Příprava máčením je poměrně snadná a nevyžaduje příliš námahy, ale zvládnout ji úplně dobře chce trochu zkušeností a typů, které Vám pomohou dostat Vaši kávu na trochu vyšší úroveň. Nejběžnější metodou máčení je French press, kterému se budeme věnovat. Patří sem ale i kávové sáčky (jako u čaje) či tzv. vacuum pot.


French press

French press patří mezi nejběžnější způsoby přípravy kávy, ať už v domácnostech či některých kavárnách. Důvodem je především jednoduchost, nízké náklady na pořízení a specifická jemná chuť kávy, která vzniká touto přípravou. Jednou z nejčastějších chyb u přípravy kávy přes french press špatná volba mletí - french pressu volíme hrubé, podobné mořské hrubozrnné soli. Postup správné přípravy můžete najít zde.


Pro koho se hodí?

Pokud mát rádi velké šálky kávy, či kávy pijete hodně. Z french pressu očekávejte unikátní jemnější, ale plnou chuť, která Vám pomůže odhalit nejrůznější charakteristiky kávy, proto je pro french press vždy lepší vybrat trochu slabší intenzitu pražení, která Vám jednotlivé tóny kávy nezakryje. Spolu s tím doporučujeme i lepší a kvalitnější kávu. Z levných přepražených směsí různých káv, které často najdete v supermarketech toho příliš neucítíte. French press je také velice rychlý a jednoduchý na přípravu. Nevýhodou je potom menší množství sedliny, které nelze plně vyfiltrovat, tudíž se vyhněte poslednímu doušku kávy na dně šálku.


Na co si dát pozor?

Na french pressu není nic složitého. Dá se sehnat téměř kdekoli s cenami začínajícími od 100,- Kč do stovek, až tisíců (pokud chcete designový). French press bývá většinou skleněný, ale existují i dražší porcelánové či kovové verze, ty jsou dobré na delší uchování horké kávy, která Vám může vydržet připravená i na dva či tři šálky. Existují i skleněné s dvojitým sklem a vakuem pro podobný efekt. Na french press si kávu namelte, či nechte namlít, mletá balená káva z obchodů je na french press příliš jemná.


2. Příprava filtrací/překapáváním


Tato metoda přípravy je poslední dobou velice populární a tvoří vzrůstající alternativu klasickému espressu, hlavně díky větší oblibě méně intenzivního pražení a zkoumání nových chutí a charakteristik kávy. Princip je jednoduchý - smícháme kávu s horkou vodou ve filtračním papíru a necháme pracovat gravitaci, která nám zajistí čistou chuť a jemnými tóny kávy. Mezi metody přípravy filtrací/překapáváním patří řada způsobů - od klasického elektrického "překapávače", který je oblíbený již od minulého století, až po různé druhy dripprů, včetně vietnamského phinu.

Chemex

I když vypadá jako obyčejná váza, svým designem se chemex řadí k ostatním velice populárním metodám přípravy, a to především díky možnosti vytvořit v něm velké množství skvělé kávy najednou. Na rozdíl od jiných metod překapávání, není ale až tak jednoduchý na použití a jeho správné používání vyžaduje tréning a ladění mletí, teploty a správné techniky přípravy.

Pro koho se hodí?

Pokud máte obecně rádi jemnější a kyselejší kávu připravovanou překapáváním a ladění přípravy do detailu pro skvělou kávu. Je také skvělý pro rodinu a přípravu kávy více lidem. Pokud si plánujete udělat jednu dvě kávy, chemex pro Vás asi nebude to pravé. Co se týče chuti, káva z chemexu, bude poměrně znatelně výraznější a silnější v porovnání s jinými metodami filtrace a rozdíl od french pressu, nebudete mít v kávě sedlinu.

Příprava chemexem je poměrně rychlá, rychlejší než french press, okolo 3 až 4 minut. Mletí na chemex se hodí střední až hrubé, podle Vaší preference chuti. Příprava chce trochu natrénovat podle Vaší preference, jinak můžete skončit s velice přeextrahovanou nebo naopak velice slabou kávou.


Na co si dát pozor?

Před použitím si doporučujeme načíst a ozkoušet správný postup skládání filtru a postupu přípravy. Tyto detaily mají u chemexu velký vliv na výsledek

Hario V60 Dripper



Hario je poměrně jednoduchý systém přípravy kávy. Je malý, skladný a můžete si ho vzít kamkoli s sebou. Hario ale stejně, jako jiné typy filtrací vyžadují tréning, protože i zde záleží na malých detailech během přípravy.


Pro koho se hodí?

Pro ty kteří rádi cestují a chtějí si připravovat dobrou kávu na cestách. Svými rozměry je tento způsob asi nejskladnějším a nejlehčím řešením. Pokud ale nechcete příliš řešit přípravu, či malé detaily, french press pro Vás bude asi lepší řešení. Hario je také cenově dostupný a snadno se čistí. Je třeba do něj, stejně jako do jíných metod filtrací, pořídit filtrační papíry.


Na co si dát pozor?

K Hariu je dobré si pořídit speciální konvici na horkou vodu s úzkým dlouhým hrdlem, které Vám umožní dolévat kávu do filtru přesně, konzistentně a pozvolna.



Kávovar na překapávanou kávu

Pro ty, co chtějí mi při ruce velké množství kávy k dolévání, či pro početné rodiny. Příprava překapávacím kávovarem je extrémně snadná, ovšem výběr kávy a správné mletí je zde poměrně důležité, protože na samotném kávovaru není příliš možnost ovlivnit výsledek.


Na co si dát pozor?

Kromě výběru vhodné kávy, doporučujeme kávovar pravidelně odvápňovat a čistit. Čištění může být, stejně jako u ostatních kávovarů trochu nevýhoda. Je nutné ho provádět pravidelně a pečlivě. Ne


výhodou těchto kávovarů je fakt, že se v nich káva občas přepaluje, ať už během přípravy, či na plotýnce na udržení teplé kávy, kterými řada těchto kávovarů disponuje. Obecně z těchto kávovarů nečekejte nějakou zázračnou kávu, ale příprava je velice pohodlná.



21 zobrazení
SCC_Logo_Horizontal_edited.png

Partner

  • YouTube
  • Facebook

Přihlášení k newsletteru

Kliknutím na "Přihlásit se souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů, které najdete